Fair Wear Foundation: eerlijke kleren

Sweater aan? Of draag je vandaag een t-shirt? Weet jij dan waar jouw kledingstuk gemaakt werd en of die personen bovenal kunnen leven van het loon dat ze daarvoor ontvangen? Velen moeten dat antwoord vaak schuldig blijven. Het is nochtans duidelijk: een leefbaar loon voor werknemers in de textielindustrie is zelfs anno 2017 geen garantie. Intdialect koos er echter voor om via de Fair Wear Foundation mee te helpen om de arbeidsomstandigheden in de textielsector te verbeteren. Maar hoe gaat dat nu juist allemaal in zijn werk?

Mensenrecht

60 miljoen: zoveel mensen zijn dagelijks in kledingfabrieken aan het werk om kledij te maken voor grote kledingketens. In Oost-Europa, Turkije, Azië en Noord-Afrika liggen de lonen ruim onder wat men een leefbaar loon kan noemen. Lagere prijzen, kortere deadlines en de immense druk zorgen ervoor dat de omstandigheden waarin die kledij gemaakt wordt verre van ideaal zijn. En dat terwijl een leefbaar loon eigenlijk een mensenrecht is.

Wereldwijd bundelen allerlei organisaties hun krachten om die slechte werkomstandigheden en lage lonen te verbeteren. Daarvan is de Fair Wear Foundation er een van. Het is een onafhankelijke non-profit organisatie die samenwerkt met verschillende bedrijven om de arbeidsomstandigheden voor alle arbeiders in de textielsector te verbeteren.

Loonladder

De Fair Wear Foundation beschikt over experts die op lokaal niveau allerlei controles uitvoeren. De organisatie kwam op de proppen met een baanbrekend idee dat een overzicht geeft van de lonen in een bepaald land. Door gebruik te maken van loonladders waarop minimumlonen, industrienormen en lokale vakbondseisen vermeld staan, kunnen bedrijven die elementen makkelijk evalueren om te streven naar een hogere positie op de ‘ladder’.

De kledij van Intdialect wordt geproduceerd met het oog op eerlijke werkomstandigheden en daarbij wordt rekening gehouden met 8 standaarden: vrije keuze van arbeid, geen discriminatie, kinderarbeid of uitbuiting, recht op vakbondsvrijheid en recht op collectief overleg, geen overdreven lange werkdagen betaling van een correct loon, veilige en hygiënische arbeidsomstandigheden en wettelijk bindende arbeidscontracten.

Intdialect kiest voor de Fair Wear Foundation, kies jij ook voor eerlijke kledij?

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *